Krhke pustne miške z medeno kremo

Krhke in obenem hrustljave pustne miške, prelite z nežno medeno kremo? Pri nas ni na mizi ostalo – nič!

Deli s prijatelji:

Pusta ni brez mastnih ust! Dobrote, pečene v olju, so naša tradicionalna vrednota ob tem največjem otroškem prazniku. Najbolj pogosto se mastimo s krofi, ki pa so pogosto (pre)nasitni. Mi smo se odločil za manjše, nekaj grižljajev velike miške, ki so enostavne za pripravo in hitre za peko, obenem pa prav zagotovo uspejo!

Miške običajno pripravimo iz kvašenega testa in so zaradi hitre ter enostavne priprave priljubljene tudi med neizkušenimi v kuhinji. Pri pripravi je potrebno upoštevati le nekaj preizkušenih kuharskih nasvetov:

  1. Vse sestavine morajo biti sobne temperature (moka, jajca, maslo). Prostor, v katerem miške pripravljamo, naj bo topel in brez prepiha.
  2. Za pripravo mišk uporabimo gladko moko oziroma posebno moko za krofe, ki jo pred uporabo presejemo, da se testo napolni z zrakom.
  3. Kvašeno testo je ustrezno pregneteno takrat, ko se na površini tvorijo mehurčki.
  4. Testu za miške dodamo posebno aromo z rumom in limonino lupinico.
  5. V testo lahko po želji vmešamo rozine ali drugo drobno narezano suho sadje; namočimo ga v rumu ali vroči vodi, da se predhodno zmehča.
  6. Olje za cvrtje mora biti segreto na 160–180 stopinj Celzija. V primeru, da je prevroče, se lahko testo prismodi, če ni dovolj vroče, ga testo vpije preveč. Temperaturo preverimo tako, da v vroče olje potopimo ročaj lesene kuhalnice, če se okoli ročaja začnejo delati mehurčki, je olje dovolj vroče.
  7. Testo v vroče olje polagamo s pomočjo dveh žlic, večje in manjše. Manjša pomaga testu zdrseti z večje. Uporabimo hrbtni del žličke.
  8. Ocvrte miške običajno potresemo s sladkorjem v prahu ali jih napolnimo. Ob polnjenju morajo biti še tople. Lahko jih tudi preprosto prelijemo z medom (preizkusite kubanski Med33, ne bo vam žal!) ali ponudimo zraven skodelico sadnega ali drugega namaza, v katerega jih pomakamo.
  9. Okusni kremni medeni namazi, narejeni iz akacijevega medu in zmesi  (mandljev, piemontskih lešnikov, lešnikove čokolade Gianduja, kave in okusne pistacijeve zmesi iz Sicilije) so naravni, energijski izdelki, ki ne vsebujejo sredstev za konzerviranje ali maščob.

Recept za miške z MEDENO KREMO:

Testo:

  • 350 g pšenične bele moke
  • vrečica vaniljevega sladkorja
  • vrečica suhega kvasa
  • 250 ml mlačnega mleka
  • malo limonine lupinice
  • 70 g sladkorja
  • žlico ali dve ruma
  • 1 jajce
  • 50 g mehkega masla

Polnilo/preliv/pomaka:

Postopek je naslednji…

Vse sestavine, razen masla, stresemo v globoko skledo ter jih zmešamo z mešalnikom. Med mešanjem na koncu postopoma dodajamo še maslo. Pokrito na toplem pustimo vzhajati približno 1 uro.

Z žličko jih polagamo v vroče olje in pečemo tako dolgo, da so zlato rjave. V kolikor imajo v posodi dovolj prostora, se obračajo med peko kar same. Odcedimo jih s penovko in polagamo na papirnato brisačko, kjer odteče vsa odvečna maščoba.

Medeno kremo po izbiri lahko ponudimo kot polnilo (polnimo tople), pomako ali pa jo nežno prelijemo čez pečene miške.

Dober tek!

Apinature

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.