KOLAGEN: vpliv na zdravje sklepov, kosti in kože

Kolagen, ključni gradnik telesa, je bistven za zdravje kože, sklepov in kosti, zato ima razumevanje njegove pomembnosti ključno vlogo pri spodbujanju njegove sinteze in ohranjanju splošnega zdravja telesa. Flexi kolagen in Dermo kolagen sta izdelka, ki vsebujeta Peptan®, vodilno svetovno znamko kolagenskih peptidov, znano po svojih številnih pozitivnih učinkih na zdravje sklepov, kosti in kože.

Deli s prijatelji:

Kolagen, eden najpomembnejših gradnikov človeškega telesa, je beljakovina, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja kože, sklepov, kosti in drugih tkiv. Njegova prisotnost je nepogrešljiva za elastičnost, strukturo in celovitost številnih tkiv, vključno s kožo, lasmi, nohti, dlesnimi, krvnimi žilami in sklepi. Razumevanje pomena kolagena in njegove vloge v telesu je ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja in vitalnosti. Vendar pa se njegova sinteza začne zmanjševati okoli 30. leta starosti, s hitrejšim upadom v 40-ih in 50-ih letih. Posledica tega je lahko oslabitev sklepov, izguba elastičnosti kože ter izguba kostne gostote, kar lahko poveča tveganje za vaskularne bolezni.

foto: canva.com
foto: canva.com

Kolagen predstavlja ključni gradnik mnogih tkiv v telesu

KOŽA

Kot osrednja sestavina kože, kolagen igra ključno vlogo pri ohranjanju elastičnosti, hidracije in prožnosti kože. S staranjem se njegova proizvodnja zmanjšuje, kar lahko povzroči pojav gub, izgubo volumna in manjšo napetost kože.

SKLEPI

Sklep je gibljivi stik dveh ali več kosti, kjer mišice večinoma omogočajo premike. Pomembnost gibljivosti sklepov se odraža v hrustančni oblogi na koncu sklepnih kosti, ki zmanjšuje trenje, medtem ko ovojnica sklepa zagotavlja mazanje in zmanjšuje trenje. Gibljivost sklepov se s starostjo zmanjšuje, pri čemer pomanjkanje kolagena vpliva na strukturo kosti in hrustanca ter posledično na gibljivost sklepov.  

KOSTI

Kolagen je ključen gradnik kosti, saj prispeva k njihovi trdnosti, gostoti in fleksibilnosti. Sodeluje tudi pri mineralizaciji kostnega tkiva ter zagotavlja strukturo, ki omogoča kostem, da zdržijo obremenitve. Pomanjkanje kolagena lahko vodi v osteoporozo, bolezen, pri kateri kosti postanejo krhke in dovzetne za zlome.


Biološka uporabnost kolagena

Ključna sestavina kolagena je peptidna veriga, ki jo sestavlja približno 1050 aminokislin, povezanih v trojno vijačnico. Ti trojni kolagenski verigi tvorijo tridimenzionalno mrežo kolagenskih vlaken različnih tipov (npr. tip I, II, III). Človeško telo sicer prejema kolagen s hrano, kot so rdeče meso, perutnina, ribe, oreščki, stročnice in žita, vendar morajo prebavni encimi razgraditi dolge verige aminokislin v bolj uporabne oblike. Tako telo absorbira le približno 30 % zaužitega kolagena.

Nasprotno opravijo kolagenska prehranska dopolnila encimski proces kolagena v krajše aminokislinske verige že med hidrolizo. Študije, ki posnemajo prebavo v prebavilih, potrjujejo, da se več kot 90 % zaužitih peptidov, razgradi v še manjše peptide. Obenem potrjujejo, da so na voljo v obliki aminokislin in majhnih peptidov v krvnem obtoku z vrhom absorpcije že po 0,5–1 uri.

Hidroliziran kolagen 100 % morskega izvora ima dokazano višjo biološko uporabnost kot drugi virih kolagena.

PEPTAN

Peptan® je vodilna svetovna znamka kolagenskih peptidov, ki se ponaša z dolgoletnimi izkušnjami na področju raziskav in razvoja izdelkov s kolagenskimi peptidi. Njegova formula vsebuje 100 % naravne kolagenske peptide brez aditivov in konzervansov ter je podvržena strogemu nadzoru izvora, kar zagotavlja vrhunsko kakovost končnega izdelka. Številne znanstvene raziskave potrjujejo njegove pozitivne učinke, med drugim blaženje težav s sklepi, izboljšanje njihove zmogljivosti, preprečevanje obrabe hrustanca, izboljšanje mineralne kostne gostote ter povečanje hidracije kože s spodbujanjem količine hialuronske kisline, ki pomaga zadrževati vlago v povrhnjici.

NASVETI ZA ZDRAV ŽIVLJENSKI SLOG

Uravnotežena prehrana

foto: canva.com
foto: canva.com

Uravnotežena prehrana zagotavlja potrebna hranila, kot so beljakovine, vitamini in minerali, ki podpirajo zdravje sklepov in kože ter spodbujajo sintezo kolagena. Protivnetne lastnosti določenih živil lahko zmanjšajo vnetje v telesu, kar pozitivno vpliva na zdravje sklepov, medtem ko ustrezna hidracija ohranja kožo hidrirano in pomaga pri njenem zdravju in sijaju.

Izogibanje kajenju in prekomernemu uživanju alkohola

Kajenje in prekomerno uživanje alkohola lahko povzročita vnetje in poškodbe tkiv, vključno s tkivi sklepov. Zato je izogibanje tem škodljivim navadam ključnega pomena za zmanjšanje tveganja za bolečine v sklepih ter za ohranjanje njihovega zdravja in funkcije. Kemične snovi v cigaretah lahko povzročijo poškodbe kolagena in elastina v koži, ki sta ključna za njeno strukturo in elastičnost. To lahko privede do izgube tonusa kože ter povečane občutljivosti na gube in druge znake staranja.

Redna telesna aktivnost

Redna telesna aktivnost ima več koristi za zdravje sklepov in kože. Vadba prispeva k močnejšim mišicam, ki podpirajo sklepe, s čimer zmanjšuje tveganje za poškodbe. Poleg tega izboljšuje cirkulacijo krvi, kar povečuje dotok hranil v kožo ter pospešuje odstranjevanje škodljivih snovi. Pravilna vadba tudi spodbuja proizvodnjo kolagena, kar ohranja elastičnost kože in pomaga pri ohranjanju zdravja sklepov.

foto: canva.com
foto: canva.com

Ohranjanje primerne telesne teže

Ohranjanje primerne telesne teže je ključnega pomena za zdravje sklepov. Prekomerna telesna teža lahko namreč povzroči povečano obremenitev sklepov, kar lahko vodi v razvoj bolečin in degenerativnih sprememb.

Hidracija in zaščita pred soncem

foto: canva.com
foto: canva.com

Pravilna hidracija kože in zaščita pred sončnimi žarki sta bistvenega pomena za ohranjanje zdrave kože. Zagotavljanje zadostne hidracije kože prispeva k njeni prožnosti in elastičnosti, medtem ko zaščita pred UV-žarki preprečuje prezgodnje staranje in poškodbe kože.

ZNAKI POMANJKANJA KOLAGENA V TELESU

Pomanjkanje kolagena se lahko kaže na več načinov, saj je ta beljakovina ključna za strukturo in funkcijo različnih tkiv v telesu. Tukaj so najpogostejši znaki, ki kažejo na pomanjkanje kolagena:

Gube in izguba elastičnosti kože

Kolagen je ključnega pomena za čvrstost in elastičnost kože. Ko se njegova količina zmanjša, postane koža tanjša in bolj nagnjena k gubanju.

Suha koža

Poleg gub lahko pomanjkanje kolagena povzroči tudi suhost kože.

Bolečine v sklepih in okorelost

Kolagen je sestavni del hrustanca, ki oblazinjuje sklepe. Pomanjkanje lahko vodi do bolečin in togosti v sklepih.

Krhki lasje in nohti

Kolagen je pomemben tudi za moč in zdravje las ter nohtov. Pomanjkanje lahko povzroči lomljenje in redčenje las ter krhkost nohtov.

Zmanjšana mišična masa

Kolagen je ključnega pomena za zdravje mišic. Pomanjkanje lahko vodi do izgube mišične mase in šibkosti.

Prebavne težave

Kolagen pomaga ohranjati zdravo črevesno sluznico, zato lahko njegovo pomanjkanje vodi do prebavnih težav, kot so sindrom razdražljivega črevesja.

KATERA ŽIVILA VSEBUJEJO KOLAGEN?

Če želite povečati vnos kolagena na naraven način, je dobro vedeti, katera živila vsebujejo to pomembno beljakovino. Tukaj je nekaj najboljših virov kolagena v prehrani:

Kostna juha

Kostna juha je ena najboljših naravnih virov kolagena, saj se pri kuhanju kosti in vezivnega tkiva sproščajo kolagen in druge hranilne snovi.

 

foto: canva.com
foto: canva.com

Ribe in morski sadeži

Zlasti koža rib je bogata s kolagenom. Tudi ribe na splošno vsebujejo več kolagena kot večina drugih vrst mesa.

Perutnina

Piščančje meso, zlasti tisti deli, ki vsebujejo kožo in vezivno tkivo, je dober vir kolagena.

Jajca

Beljak iz jajc vsebuje prolin, aminokislino, ki je ključna za proizvodnjo kolagena.

Citrusi in jagodičevje

Čeprav ne vsebujejo kolagena, so bogati z vitaminom C, ki je nujen za sintezo kolagena v telesu.

KDAJ SE PRIPOROČA DODAJANJE KOLAGENA V PRAHU?

Dodajanje kolagena v prahu se priporoča v različnih situacijah:

Staranje

Kot že omenjeno, se naravna proizvodnja kolagena zmanjšuje s starostjo. Dodajanje kolagena lahko pomaga upočasniti znake staranja.

Povečana telesna aktivnost

Športniki in tisti, ki so telesno zelo aktivni, lahko koristijo dodajanje kolagena za boljše zdravje sklepov in hitrejše okrevanje mišic.

Poškodbe in operacije

Kolagen lahko pomaga pri hitrejšem celjenju ran in okrevanju po poškodbah ali operacijah.

Težave s kožo

Tisti, ki se soočajo s težavami, kot so suha koža, ekcemi ali akne, lahko opazijo izboljšanje stanja kože z dodatki kolagena.

 

foto: canva.com
foto: canva.com

KDAJ LAHKO PRIČAKUJEM PRVE REZULTATE PO UPORABI KOLAGENA V PRAHU?

Rezultati jemanja kolagena v prahu se lahko razlikujejo glede na posameznika, vendar večina ljudi opazi prve pozitivne spremembe v roku 4 do 8 tednov rednega jemanja. Nekateri lahko opazijo izboljšanje vlažnosti in elastičnosti kože že v nekaj tednih, medtem ko lahko traja nekoliko dlje, da se pokažejo učinki na laseh, nohtih in sklepih. Pomembno je, da kolagen jemljete dosledno in v priporočenih odmerkih, da dosežete najboljše rezultate.

Flexi in Dermo kolagen

Flexi kolagen in Dermo kolagen sta izdelka, ki vsebujeta Peptan®, vodilno svetovno znamko kolagenskih peptidov, znano po svojih številnih pozitivnih učinkih na zdravje sklepov, kosti in kože.

Flexi kolagen je posebej oblikovan za podporo zdravju sklepov, saj prispeva k njihovi gibljivosti, stabilnosti in prožnosti, ter pomaga blažiti težave s sklepi, izboljšati njihovo zmogljivost ter preprečiti obrabo hrustanca.

Dermo kolagen pa je namenjen izboljšanju zdravja kože, saj prispeva k povečanju hidracije kože in zmanjšanju znakov staranja, kot so gube in izguba volumna. Oba izdelka se ponašata s kakovostnimi sestavinami ter strogo nadzorovanim izvorom, kar zagotavlja njihovo učinkovitost in varnost.

Priporočen dnevni odmerek tako Flexi kot Dermo kolagena je 1 dozirna posodica na dan, ki jo raztopite v kozarcu vode ali druge tekočine. Priporočamo redno uživanje vsaj 3 mesece.

foto: canva.com
foto: canva.com

 

 

 

ZAKAJ JE KOLAGENU DODAN VITAMIN C?

 

Vitamin C je pogosto dodan kolagenskim dopolnilom zaradi svoje ključne vloge pri sintezi kolagena v telesu. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je ta kombinacija pomembna:

 

Sinteza kolagena

 

Vitamin C je bistven za sintezo kolagena, saj sodeluje v procesu hidroksilacije aminokislin prolin in lizin. Ta proces je ključnega pomena za tvorbo stabilne in močne kolagenske strukture. Brez zadostne količine vitamina C kolagen ne more pravilno nastajati.

 

Antioksidantne lastnosti

 

Vitamin C je močan antioksidant, ki pomaga nevtralizirati proste radikale. Prosti radikali lahko poškodujejo kolagen in pospešijo proces staranja kože. S svojimi antioksidantnimi lastnostmi vitamin C zmanjšuje oksidativni stres in ščiti kolagen pred poškodbami.

 

Izboljšana absorpcija

 

Prisotnost vitamina C lahko izboljša absorpcijo kolagena v telesu, kar poveča učinkovitost dodatka.

 

 

 

foto: canva.com
foto: canva.com

 

Kolagen igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja kože, sklepov in kosti. Razumevanje njegove pomembnosti ter uporaba ustrezne prehrane, redne telesne dejavnosti in skrbi za kožo lahko podpre sintezo kolagena ter ohranja zdravje telesa. Prehranski dodatki kolagena lahko predstavljajo koristno dopolnilo za podporo zdravju kože, sklepov in kosti, še posebej pri staranju in zmanjšani naravni proizvodnji kolagena v telesu.

 

Pogosta vprašanja

 

Ali lahko kolagen jemljem vsak dan?

 

Da, kolagen lahko jemljete vsak dan. Dnevno jemanje kolagena je običajno priporočljivo, saj lahko redno uživanje pripomore k boljšim rezultatom pri izboljšanju kože, las, nohtov, sklepov in splošnega zdravja.

 

Pri katerih letih je dobro začeti jemati kolagen?

 

Ni določenega pravega časa za začetek jemanja kolagena, vendar mnogi strokovnjaki priporočajo začetek v zgodnjih 20-ih letih, saj telo naravno začne proizvajati manj kolagena po tej starosti. To je še posebej koristno za tiste, ki želijo preprečiti zgodnje znake staranja ali ohraniti zdrave sklepe in kožo.

 

Koliko časa traja, da se pokažejo prvi rezultati?

 

Rezultati jemanja kolagena se lahko razlikujejo glede na posameznika in tip kolagena, vendar večina ljudi opazi prve pozitivne spremembe v roku 4 do 8 tednov rednega jemanja. Vidne spremembe v koži, laseh in nohtih so običajno najhitreje opazne.

 

Kateri tip kolagena je najboljši?

 

Najpogostejši tipi kolagena so tip I, II in III. Tip I je najbolj razširjen v koži, laseh in nohtih, tip II je pomemben za zdravje sklepov, tip III pa je prisoten v koži in notranjih organih. Najboljši tip kolagena je odvisen od vaših potreb. Za splošno podporo koži, lasem in nohtom je priporočljiv tip I ali kombinacija tipov I in III; za podporo sklepom pa tip II.

 

Ali jemanje kolagena vpliva na telesno težo?

 

Kolagen sam po sebi ne vpliva neposredno na telesno težo. Vendar pa lahko pripomore k povečanju mišične mase, če ga kombinirate z ustrezno vadbo, saj podpira zdravje mišic in sklepov. Prav tako lahko izboljša prebavo in presnovo, kar posredno vpliva na uravnavanje telesne teže.

 

Ali kolagen vpliva na jetra oz. ledvice?

 

Kolagen je običajno varen za jetra in ledvice, ko ga jemljete v priporočenih odmerkih. Vendar pa je vedno pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, še posebej, če imate obstoječe zdravstvene težave ali jemljete druga zdravila, saj lahko visoki odmerki dodatkov vplivajo na delovanje organov.

 

Kako opaziš pomanjkanje kolagena?

 

Pomanjkanje kolagena se lahko kaže skozi različne simptome, vključno z izgubo elastičnosti kože, gubami, suho kožo, bolečinami v sklepih, oslabljenimi lasmi in nohti ter zmanjšano mišično maso. Prav tako se lahko pojavijo prebavne težave, saj kolagen pomaga ohranjati zdravje črevesne sluznice.

 


 

Priporočamo vam:

 

ESTADO PURO Flexi kolagen

ESTADO PURO kolagen iz jajčne membrane

ESTADO PURO dermo kolagen

 

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.