Kaj je koencim Q10 in kdaj ga telesu primanjkuje?

Povišana potreba telesa po Q10 se zgodi predvsem ob večjih fizičnih naporih, staranju ali ob bolezenskih stanjih...

Deli s prijatelji:

Kaj je koencim Q10?

Koencim Q10 je ključna, telesu lastna spojina, ki sodeluje pri njegovem energetskem metabolizmu. V največjih koncentracijah se nahaja v srcu, ledvicah, nadledvični žlezi in jetrih. Energijo, ki jo potrebujemo za normalno funkcioniranje, sicer vnesemo v telo s hrano. Vendar pa so za pretvorbo hrane v celično energijo še kako pomembni metabolni encimi, ki brez zadostne količine koencima Q10 ne delujejo optimalno. Naše telo ga proizvaja samo, deloma ga vnašamo s prehrano.

Kdaj imamo povečane potrebe po koencimu Q10?

Naše lastne zaloge koencima Q10, ki ga poimenujemo tudi ubikinon, so večinoma zadostne. Pomanjkanje doživimo, ko je naša sposobnost lastne sinteze zmanjšana, lahko tudi kot posledica dednih nepravilnosti, vendar največkrat zaradi staranja. Sinteza Q10 začne po 20. letu zaradi zmanjšane sinteze upadati, še posebej velik padec koncentracije so strokovnjaki zasledili v najaktivnejših organih.

V srcu, denimo, se do 80. leta zniža za skoraj 60%, s tem pa je lahko povezana tudi utrujenost, ki jo občutimo največkrat po 40. letu. V tem primeru je potreben višji vnos ubikinona, ki ga zagotovimo z dodatnim vnosom s prehranskimi dopolnili. Učinki ob previsokem vnosu so blagi, redki in zato zanemarljivi (slabost, omotica, glavobol). Za pokritje morebitnega povečanega prehranskega primanjkljaja svetuje JAZMP odmerke do 50 mg dnevno.

Povišana potreba telesa po Q10 se zgodi predvsem ob večjih fizičnih naporih ali ob bolezenskih stanjih. Aktivni športniki ali rekreativci imajo energijske obremenitve telesa povišane. Pri dolgotrajnih fizičnim naporih prične telo uporabljati maščobne zaloge kot izvor energije. Del tega procesa je koencim Q10, katerega ključna je funkcija zagotavljanja energije. Podoben proces poteka pri nekaterih bolezenskih stanjih. Z običajnim načinom prehranjevanja v tem primeru ni mogoče zagotoviti povečanim potrebam telesa po Q10, še posebej ne z nizko-maščobno hrano.

Ubikinon, patentirani koencim Q10 blagovne znamke Kaneka™, je vrhunski proizvod na področju čistega in naravnega koencima Q10. Ekskluzivna tehnologija biološke fermentacije kvasa, pri kateri nastane 100-% naravni koencim Q10 z visoko stopnjo čistosti, je podoben našemu lastnemu koencimu Q10.

APINATURE PRIPOROČA:

ESTADO PURO KOENCIM Q10

KOLAGEN ZA LASE, KOŽO IN NOHTE

VITADYN GOLD

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-5% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-5% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.