Kolagen, jajčna lupina in morje

Kaj imajo skupnega kolagen, jajčna lupina in morje? Obstaja »ne živalski« kolagen? Katerega ima vaš organizem »najraje«? Zakaj ga sploh uživati dodatno? Preverimo.

Deli s prijatelji:

Ste se kdaj vprašali, zakaj so prehranska dopolnila na osnovi kolagena, naravne beljakovine, ki jo po naravni poti vsakodnevno uživamo s prehrano, v zadnjem času postala prodajni bum? Preverimo dejstva, ki morda pomagajo razrešiti dileme.

KOLLA:GEN

Kolagen je eden pomembnejših gradnikov kože, nahaja pa se tudi v mišicah, kitah in vezeh. Poznamo 19 tipov kolagena, ki se razlikujejo glede na zaporedje aminokislin v posameznih verigah: lahko so vse tri verige enake, lahko sta enaki dve ali pa se vse tri razlikujejo. Najpogostejši tipi kolagena v našem telesu so kolageni tipa I, II, III, IV.  

Beseda kolagen izvira iz grške besede kolla (lepilo). Kožnim celicam je v pomoč, da se med seboj podpirajo, kar daje koži moč in elastičnost. V telo ga deloma vnašamo s prehrano (rdeče meso, piščanec, riba, oreščki, fižol in žitarice), vendar  gre v osnovi za dolgo verigo aminokislin, ki jo morajo encimi najprej razčleniti v krajšo, bolj uporabno obliko. Telesna tkiva zato kolagena v prehrani ne morejo uporabiti neposredno.

ZAKAJ GA JEMATI IN KOLIKO?

Pomanjkanje kolagena tipa I je eden najbolj verjetnih vzrokov za vidne znake staranja na koži ter morebitne težave s sklepi. Prehransko dopolnilo na osnovi kolagena je v tem primeru nepogrešljivo! Telesa ne more čudežno pomladiti, vsaj deloma pa lahko z vnosom nadoknadite primanjkljaj, ki nastane na račun staranja.

Za nadomeščanje naj bi dnevno zaužili od 5 do 15 gramov kolagena. Najbolje hidroliziranega morskega, saj je njegova absorpcija preko celične membrane učinkovitejša zaradi nižje molekulske mase.

KATEREGA IMA ČLOVEŠKI ORGANIZEM »NAJRAJE«?

Hidroliziranega morskega.

Kolagen morskega izvora zagotavlja boljšo asimilacijo kot drugi viri kolagena. V telo sicer vsakodnevno vnašamo kolagen že s prehrano (rdeče meso, piščanec, riba, oreščki, fižol, žitarice), vendar se na ta način (iz hranil) absorbira le približno 30 odstotkov kolagena, kar trikrat manj kot iz prehranskih dopolnil na osnovi hidroliziranega kolagena!

Encimski proces kolagena v krajše aminokislinske verige se zgodi že med hidrolizo, zato se hidrolizirani kolagen brez težav raztopi v topli ali hladni tekočini ter hitro absorbira v telo. Za absorpcijo v prvi uri po zaužitju je tako ključnega pomena velikost molekule in njena molekulska masa, ki mora biti čim manjša!

Prehranska dopolnila na osnovi kolagena vsekakor kombiniramo z raznoliko prehrano.

ALI OBSTAJA »NE ŽIVALSKI« KOLAGEN (VEGANSKI)?

Kolagen je beljakovina, ki je rastline ne proizvajajo in ga najdemo zgolj v tkivih ljudi in živali. Prehranski dodatki, ki jih nekateri poimenujejo »veganski kolagen« vsebujejo tako le nekaj sestavin, ki zgolj spodbujajo njegovo tvorbo. Poenostavljeno: veganski kolagen ne obstaja!

Lahko pa izberete odličen vir kolagena, ki ga poznajo le redki: MEMBRANO JAJČNE LUPINE!

Jajca so nasploh naravni vir vitaminov B kompleksa, ki vam bodo pomagali ohraniti zdravo kožo, lase in nohte. So eno izmed redkih živil, ki predstavljajo zanesljiv vnos vitamina D in posledično pripomorejo k absorpciji kalcija ter ohranjanju visoke ravni energije daljši čas. Naslednje pomembno hranilo, ki ga najdemo v jajcih, je selen. Eno jajce vsebuje kar 60% priporočenega dnevnega vnosa selena, kot tudi 32 % PDV vitamina A in 14 % PDV železa.

Membrana jajčna lupina je vir kolagena; edinstveno prehransko dopolnilo KOLAGEN JAJČNE MEMBRANE ZA KOŽO z vsebnostjo patentiranega ekstrakta jajčne membrane, je pridobljeno z naravno ekstrakcijo brez kemikalij in vsebuje naravne sestavine, ki so del kože in sklepov:

  • kolagen (tip I, III, V in X),
  • glukozamin,
  • hondroitin,
  • hialuronska kislina,
  • keratan sulfat in dermatan sulfat ter
  • več kot 500 beljakovin, ki sestavljajo njeno kompleksno matrico (keratin, elastin, lizocim in aminokisline, kot sta cistein in prolin).
  • Sinergijski učinek vseh teh komponent je okrepljen še z vsebnostjo vitamina C, ki ima pomembno vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože, žil,  kosti, hrustanca, dlesni, zob, vlogo pri delovanju imunskega sistema, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

SINERGIJA ALI INDIVIDUALIZEM?

Jemati kolagen samostojno ali v kombinaciji z drugimi učinkovinami? Odgovor je preprost: v kakovostnem prehranskem dopolnilu ni kolagen skoraj nikoli edina sestavina, saj je za njegovo optimalno delovanje ključnega pomena sinergija z drugimi, prav tako pomembnimi elementi za organizem!

Ti elementi so:

  • vitamin C, ki ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože, žil, kosti, hrustanca, dlesni in zob,
  • magnezij, saj prispeva k normalnemu delovanju mišic in ohranjanju zdravih kosti in zob,
  • vitamini B kompleksa, silicij, hialuronska kislina, resveratrol in cink.

Pod drobnogled postavljamo izbor izdelkov znamke EstadoPuro, na osnovi hidroliziranega morskega kolagena, pridobljenega z nadzorovano encimsko hidrolizo iz kolagena visoke čistosti tipa I, s kratkimi verigami aminokislin (aktivni peptidi) visoke biološke uporabnosti. Njegova molekulska masa je 2000 Daltona (meja za absorpcijo), ko v prvi uri po zaužitju v telo absorbira kar 90 odstotkov zaužitega kolagena.

Izberite zase pravo kombinacijo: naravna prehranska dopolnila na osnovi hidroliziranega kolagena.

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.