MODROST NAŠIH PREDNIKOV IN NOVE GENERACIJE GRELNIH BLAZIN

O tem, zakaj je, ko gre za dobro počutje, pomembno prisluhniti babicam in dedkom in kako v korak s časom z novimi generacijami grelnih blazin!

Deli s prijatelji:

Tradicionalno razumevanje dobrega počutja seže daleč pred obstoj vsakega izmed nas. Zdravniki so bili nekoč zdravilci in njihovo znanje je bilo plod dediščine, ki so jo prejeli od svojih prednikov. Danes se različne metode ljudskega zdravilstva med ljudi vse bolj vračajo. Predvsem zato, ker je narava s svojimi mogočnimi zmožnostmi, naravnimi materiali, ki nam jih ponuja, najboljši naslov ravno takrat, ko nam ne gre najbolje in si lahko pomagamo sami.

NARAVNI MATERIALI IN PREHLAD

Naravni materiali so za telo človeka prijazni in senzorno spodbudni. Pomislite, kako se vaša koža odzove na sintetično oblačilo (na primer poliester) in kako na naravno (recimo bombaž ali lan)? Razlika je očitna. V ljudskem izročilu so ljudje že od nekdaj uporabljali za gretje (predvsem prsnega koša med prehladnimi obolenji) manjše krpice iz lanu ali platna ter jih polagali na kožo, kamor so predhodno vtrli nekaj kapljic pregretega osnovnega olja. Ob tem so bili v uporabi tudi aromatični dodatki z antibakterijskim učinkom, na primer čebula, materina dušica ali sivka.

TOPLOTA

Toplota, ki nastane s pregrevanjem, vpliva na razširitev; enostavna razlaga posledice gretja je širjenje materiala, ki ga pregrevamo, kar vodi v lažjo prehodnost (plinov ali tekočin). Če pregrejemo blazino, mora biti njena temperatura v obsegu tistega, kar telo še prenese. Najbolj optimalna je temperatura, ki jo preverimo na koži podlahti in ni moteča. Alternativno metodo pregrevanja z grelno blazino nekateri starši še danes uporabljajo v primeru mlajših otrok (sploh dojenčkov), ko se njihove dihalne poti težko očistijo bodisi imajo trebušne krče, saj so se tega naučili od svojih prednikov. V kolikor potrebujemo hladno, jo postavimo za nekaj minut v zamrzovalno omaro.

VRSTE GRELNIH BLAZIN

Grelnih blazin poznamo več vrst, odvisno od patenta in od polnila, ki ga vsebujejo. Nekatere blazine so enostavne in polnjene z naravni materiali, ki sčasoma razpadejo. To so seno, riž, žito, luščine različnih žit. Druge so polnjene s pečkami sadja, kar je higienski in pralni material, vendar dokaj grob na otip. Spet tretja vrsta grelnih blazin je izdelana iz umetnih materialov, ki so cenejši, vendar za uporabnika ter okolje neprijazni. Novejše, trajnostne smernice izdelave grelnih blazin potekajo na osnovi dveh sestavnih delov: zunanje, pralne prevleke ter notranje, v kateri je naravno polnilo, eno izmed prej naštetih, odvisno od izbire proizvajalca. Pomembno je, da se zunanja prevleka lahko opere in je higiensko neoporečna za uporabnika, saj gre za večkratno uporabo blazine.

NOVA GENERACIJA GRELNIH BLAZIN

Na slovenskem tržišču so se pred kratkim pojavile simpatične grelne blazine z imenom Solka. Že samo ime nakazuje materiale, s katerim so polnjene: sol in sivka. Polnilo je trajno, zaščiteno v notranji prevleki, nežno zrnasto in prijetno na otip. Uporabljena je nerafinirana, grobo mleta slovenska sol, ki tudi z mnogokratnim pregrevanjem ohranja svoje naravne lastnosti. Dodani so sušeni cvetovi prave sivke (Lavandula angustifolia), ki tradicionalno sprošča.

Solka je slovenska, naravna in ročno izdelana grelna blazina nove generacije. Izdelana je v skladu z merami, ki so v osnovi prirejene za otroka, pa vendar tako zelo prijetne tudi za odrasle. Pri Solki zatrjujejo, da gre njihov razvoj naprej s časom, naravo in potrebami ljudi. Vedno več je tistih, ki potrebujejo sprostitev konec napornega dne, pomoč pri sproščanju pred spanjem ali le toplo ninico za lažji počitek. Blazinica Solka ima kar nekaj prednosti: poleg naravnih tekstilni materialov (bombaž in lan) vsebuje tudi naravno polnilo: cvetove prave sivke in slovensko, nerafinirano, grobo mleto morsko sol.

VSAK MORA IMETI SVOJO!

Uporabljamo jo lahko pred spanjem in za dobro počutje, saj greje ali hladi, na dotik je nežno zrnasta, z njo lahko podložimo različne dele telesa, je čudovit, edinstven dodatek v opremi vašega doma, njena srajčka je pralna in se lika. S pregrevanjem na 80 stopinj se ohranja njena naravna higiena, je naravna in okolju prijazna in primerna za otroke ter odrasle. Prihaja iz Slovenije, kjer je izdelana ročno in je vsakič znova všečno, naravno in izvirno darilo!

Vsak si želi imeti svojo, najdete jo tukaj https://www.apinature.si/otroska-nega/solka-grelna-blazina-solka/.

 

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.