SKRB ZA ZDRAVJE KOSTI IN SKLEPOV

Pri skrbi za zdravje kosti in sklepov je ključno sprejeti ustrezne ukrepe za njihovo nego in zaščito. Pomembno je tudi, da pri lajšanju bolečin v sklepih identificiramo osnovni vzrok bolezni in izberemo pravo zdravljenje, ki lahko zajema različne terapevtske pristope, vključno z zdravili, terapijo, prehranskimi spremembami ali ustreznimi prehranskimi dopolnili.

Deli s prijatelji:

Bolečine v mišicah in sklepih so pogosta težava, s katero se srečuje veliko ljudi, ne glede na starost ali življenjski slog. Te bolečine lahko omejujejo naše vsakodnevne dejavnosti in zmanjšujejo kakovost življenja. Razumevanje vzrokov za bolečine v sklepih ter učinkovitih načinov njihovega zdravljenja in preprečevanja je ključnega pomena za ohranjanje zdravja.

KAJ SO SKLEPI?

Sklepi so gibljive povezave med kostmi, ki omogočajo gibanje telesa. Gre za kompleksne strukture, ki vključujejo različne dele, kot so hrustanec, ligamenti, mišice, sinovialna tekočina in druga vezivna tkiva. Sklepi omogočajo različne oblike gibanja, kot so upogibanje, raztezanje, obračanje in premikanje.

BOLEZNI SKLEPOV

Lahko močno vplivajo na kakovost življenja posameznika in ga ovirajo pri vsakodnevnih dejavnostih. Različni dejavniki, vključno z genetskimi, okoljskimi in življenjskimi, lahko prispevajo k razvoju bolezni sklepov. Navajamo pet pogostih bolezni sklepov:

Osteoartritis

Osteroartiris je degenerativna bolezen sklepov, ki se pojavi zaradi obrabe hrustanca, ki obdaja sklepe. Ta obraba lahko povzroči bolečino, togost in omejeno gibljivost sklepov. Hrustanec deluje kot blazina med kostmi in omogoča gladko gibljivost sklepov. Pri osteoartritisu se hrustanec postopoma razgradi, kar vodi v bolečino, vnetje in omejeno gibljivost sklepov. Do tega lahko pride zaradi staranja, prekomerne obremenitve sklepov, poškodb ali genetskih dejavnikov.

Lupus

Lupus je kronična avtoimunska bolezen, ki lahko prizadene različne organe in tkiva v telesu, vključno s sklepi. Pri lupusu imunski sistem napada zdrave celice in tkiva, kar povzroča vnetje, bolečino, oteklino, utrujenost in različne druge simptome.

Protin

Protin je bolezen, ki nastane zaradi prekomernega kopičenja sečne kisline v telesu, kar vodi v nastanek kristalov v sklepih, najpogosteje v palcu. Kristali sečne kisline povzročajo vnetje, bolečino, oteklino in rdečino v prizadetem sklepu. Prekomerno uživanje alkohola, prehrana bogata s purini (hrana živalskega izvora, predvsem drobovina), debelost, dedna nagnjenost in nekatere druge bolezni lahko prispevajo k razvoju protina.

Revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis je kronična avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem napade zdrave celice in tkiva, vključno s sinovialno membrano, ki obdaja sklepe. To povzroči vnetje, bolečino, oteklino in poškodbe sklepov ter lahko prizadene tudi druge organe.

Ankilozirajoči spondilitis

Ankilozirajoči spondilitis je kronična vnetna bolezen, ki prizadene predvsem hrbtenico in sakroiliakalne sklepe (sklepe med hrbtenico in medenico). Bolezen povzroča vnetje, bolečino, togost in postopno zlitje sklepov, kar lahko omeji gibljivost hrbtenice. Natančen vzrok za ankilozirajoči spondilitis ni znan, vendar pa se domneva, da ga povzročajo  genski in okoljski dejavniki.

DRUGI DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA ZDRAVJE SKLEPOV

Poleg bolezni sklepov vplivajo na zdravje sklepov tudi drugi dejavniki in sicer:

  • Poškodbe

Zvini, izpahi, raztrganine ligamentov ali mišic ter zlomi kosti lahko povzročijo bolečine v sklepih.

  • Vnetja

Revmatoidni artritis, lupus ali ankilozirajoči spondilitis lahko povzročijo vnetje v sklepih.

  • Preobremenitev

Prekomerna obremenitev sklepov zaradi ponavljajočih se gibov ali prekomerne telesne teže lahko povzroči bolečine v sklepih.

  • Okužbe

Bakterijske ali virusne okužbe sklepov lahko povzročijo bolečino, vnetje in oteklino v prizadetih sklepih.

  • Staranje

S staranjem se lahko pojavi naravna obraba hrustanca in zmanjšanje proizvodnje sinovialne tekočine, kar lahko prispeva k bolečinam in togosti sklepov.

NASVETI ZA OHRANJANJE ZDRAVJA KOSTI IN SKLEPOV

ZDRAVA IN USTREZNA PREHRANA

Ustrezna prehrana igra pomembno vlogo pri zdravju sklepov. Nepravilna prehrana lahko poslabša vnetje in poveča bolečino v sklepih, medtem ko lahko ustrezna prehrana pomaga zmanjšati vnetje, izboljšati gibljivost sklepov ter ohraniti zdrav hrustanec in kosti.

Tu je nekaj prehranskih priporočil za zdravje sklepov:

Maščobne kisline Omega 3

Maščobne kisline omega 3, ki jih najdemo v ribah, oreščkih, lanenih semenih in chia semenih, imajo protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje v sklepih.

Antioksidanti

Hrana, bogata z antioksidanti, kot so sadje, zelenjava, oreščki in semena, lahko pomaga zmanjšati vnetje in ohranjati zdravje sklepov.

Vitamin D

Vitamin D igra eno najpomembnejših vlog pri ohranjanju zdravja kosti in sklepov, saj pomaga pri absorpciji kalcija in ohranjanju zdrave gostote kosti. Naravni viri vitamina D vključujejo sončno svetlobo, ribe in mlečne izdelke, medtem ko lahko dodatki vitamina D pomagajo pri zagotavljanju zadostnih ravni tega vitamina, še posebej v zimskih mesecih ali pri ljudeh, ki živijo v območjih z manj sončne svetlobe.

Kalcij

Kalcij je ključen mineral za zdravje kosti in sklepov. Živila, bogata s kalcijem, vključujejo mlečne izdelke, zeleno zelenjavo, tofu, sezamova semena in ribe z užitnimi kostmi, kot so sardine.

Hidracija

Zadosten vnos tekočine je bistven za zdravje sklepov, saj pomaga ohranjati sinovialno tekočino, ki deluje kot mazivo in blažilec med sklepi.

 

REDNA TELESNA AKTIVNOST ZA ZDRAVJE SKLEPOV

Redna telesna aktivnost je izredno pomembna za ohranjanje zdravja sklepov. Gibanje lahko pomaga izboljšati gibljivost sklepov, okrepiti mišice okoli sklepov ter zmanjšati bolečino in vnetje. Tu je nekaj priporočil za telesno aktivnost za zdravje sklepov:

Aerobna vadba

Aerobna vadba, kot so hoja, plavanje, kolesarjenje in aerobika je odlična za zdravje sklepov, saj pomaga izboljšati kardiovaskularno kondicijo, krepi mišice in zmanjšuje vnetje v sklepih.

Vadba za moč

Vadba za moč, kot so dvigovanje uteži ali uporaba elastičnih trakov lahko okrepi mišice okoli sklepov ter izboljša stabilnost in funkcionalno gibljivost sklepov.

Raztezne vaje

Raztezne vaje so pomembne za ohranjanje gibljivosti sklepov ter preprečevanje togosti in omejene gibljivosti. Redno izvajanje razteznih vaj lahko pomaga izboljšati gibljivost sklepov in zmanjšati tveganje za poškodbe.

Vadba za ravnotežje

Vadba za ravnotežje pa pripomore k preprečevanju padcev in poškodb ter izboljšanjeustabilnosti sklepov.

Joga

Pri ljudeh z bolečinami v sklepih ali težavami z gibljivostjo je nizko vplivna vadba, kot na primer joga, odlična možnost, saj ne obremenjuje preveč sklepov, hkrati pa izboljšuje gibljivost, moč in ravnotežje.

NASVETI ZA ZDRAV ŽIVLJENSKI SLOG

Poleg pravilne prehrane in telesne aktivnosti je za zdravje sklepov pomemben tudi zdrav življenjski slog. Tu je nekaj priporočil za ohranjanje zdravih sklepov:

Ohranjanje primerne telesne teže

Prekomerna telesna teža lahko poveča obremenitev sklepov in poveča tveganje za razvoj bolečin v sklepih. Ohranjanje primerne telesne teže je ključnega pomena za zdravje sklepov.

Izogibanje kajenju in prekomernemu uživanju alkohola

Kajenje in prekomerno uživanje alkohola lahko povzročiti vnetje in poškodbe tkiv, vključno s tkivi sklepov. Izogibanje kajenju in prekomernemu uživanju alkohola lahko pomaga zmanjšati tveganje za bolečine v sklepih in druge težave.

Obvladovanje stresa

Stres lahko vpliva na povečanje bolečine v sklepih. Učenje tehnik sproščanja, kot so meditacija, joga in dihalne vaje, ter obvladovanje stresa lahko pripomorejo k zmanjšanju bolečine v sklepih in izboljšanju splošnega počutja.

Redni zdravniški pregledi

Redni pregledi pri zdravniku omogočijo prepoznavanje morebitne težave s kostmi in sklepi ter preprečijo njihovo poslabšanje.

Uporaba dodatnih prehranskih dopolnil

Za lajšanje bolečin v sklepih in izboljšanje njihovega delovanja se včasih priporoča uporaba prehranskih dopolnil, kot so glukozamin, hondroitin, MSM, kolagen in hialuronska kislina.

GLUKOZAMIN

Glukozamin je naravna spojina, ki je prisotna v hrustancu, vezivnem tkivu in sinovialni tekočini sklepov. Pomaga pri tvorbi in obnavljanju hrustanca ter ohranja prožnost in gibljivost sklepov. Uporablja se lahko za zmanjšanje bolečin v sklepih, izboljšanje funkcije sklepov in upočasnitev napredovanja osteoartritisa.

Obstaja več različnih oblik glukozamina, vendar je najbolj priznana, najučinkovitejša in najbolj podprta z raziskavami oblika glukozamin sulfat. Pogosto se uporablja v kombinaciji s hondroitin sulfatom, ki je tudi del hrustanca in drugih tkiv ter sestavni del vezi in tetiv. Številne klinične raziskave potrjujejo učinkovitost te kombinacije.

HONDROITIN

Hondroitin je sestavni del hrustanca, ki pomaga pri vzdrževanju hidracije in prožnosti hrustanca. Prav tako ima protivnetne lastnosti in lahko zmanjša bolečino ter oteklino v sklepih. Hondroitin lahko prispeva k ohranjanju zdravja hrustanca in upočasni napredovanje osteoartritisa.

MSM (metilsulfonilmetan)

MSM je organska spojina, ki vsebuje žveplo in je pomembna za tvorbo kolagena, elastina, keratina in drugih proteinov v telesu. Žveplo lahko pomaga pri zmanjševanju vnetja v sklepih, lajšanju bolečin ter pospeševanju celjenja poškodovanih tkiv. MSM je priljubljena izbira za ljudi, ki trpijo zaradi bolečin v sklepih, revmatoidnega artritisa in drugih vnetnih stanj.

KOLAGEN

Kolagen je ključna beljakovina v telesu, ki igra bistveno vlogo pri ohranjanju zdravja in funkcije različnih tkiv, vključno s kožo, kostmi, hrustancem, mišicami, ligamenti in tetivami. Njegova nitasta struktura omogoča podporo tkivom ter ohranjanje njihove trdnosti, elastičnosti in prožnosti. Prav tako je nepogrešljiv za zdravje kože, saj prispeva k hidraciji, gladkosti in elastičnosti.

Kakšna je razlika med morskim in govejim kolagenom?

Morski kolagen, pridobljen iz rib ali drugih morskih virov, je znan po svoji manjši molekulski masi, kar omogoča hitrejšo absorpcijo v telesu. Po drugi strani pa ima goveji kolagen, pridobljen iz goveje kože, kosti in hrustanca, večjo molekulsko maso, zaradi katere potrebuje nekoliko več časa za absorpcijo. Čeprav je goveji kolagen pogosto bolj dostopen in cenovno ugoden, se izbira med tema dvema vrstama pogosto odloča glede na posameznikove preference in potrebe.

Kaj pomeni hidroliziran kolagen?

Hidroliziran kolagen predstavlja obliko kolagena, ki je bila podvržena postopku hidrolize, pri katerem se dolge verige kolagenskih beljakovin razgradijo na manjše peptide. Ta proces izboljša absorpcijo in uporabo hidroliziranega kolagena v telesu, kar mu omogoča večjo biološko razpoložljivost. Tako je hidroliziran kolagen priljubljena izbira za prehranska dopolnila, ki podpirajo zdravje kože, sklepov in kosti, saj lahko bolje izkoristi njegove koristne učinke.

HIALURONSKA KISLINA

Hialuronska kislina je naravna snov, prisotna v telesu, zlasti v vezivnih tkivih, sklepih, očeh in koži. Njena glavna funkcija v sklepih je vezava in zadrževanje vode, kar prispeva k viskoznosti in prožnosti sinovialne tekočine. S tem pomaga zmanjšati trenje med sklepi, blaži udarce in ohranja gibljivost sklepov. Poleg tega hialuronska kislina spodbuja tudi obnovo hrustanca, tvorbo kolagena ter pomaga pri preprečevanju bolečin in togosti v sklepih.

KURKUMA IN BOSVELIJA

Kurkuma, s svojo ključno sestavino kurkuminom, in bosvelija sta znani po svojih protivnetnih lastnostih. Kurkumin lahko zmanjša vnetje v sklepih, ki ga povzročajo različne bolezni, kot so osteoartritis in revmatoidni artritis, ter pomaga pri lajšanju bolečin ter izboljšanju gibljivosti sklepov. Bosvelija, s svojo bosvelično kislino, pa lahko prav tako zavira vnetne procese v telesu ter lajša bolečine in otekline v sklepih. Skupaj predstavljata močno protivnetno kombinacijo, ki pomaga pri lajšanju simptomov različnih bolezni sklepov.

VITAMIN C

Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je zelo pomemben pri tvorbi kolagena, ki je osnova za strukturo in funkcijo sklepov. Poleg tega je antioksidant, ki pomaga zaščititi sklepe pred poškodbami zaradi prostih radikalov ter prispeva k zmanjšanju vnetja v sklepih. Redno uživanje vitamina C je pomembno za ohranjanje zdravja in gibljivosti sklepov ter zmanjšanje tveganja za razvoj bolezni, kot je revmatoidni artritis.

MAGNEZIJ

Magnezij je esencialni mineral, ki ima izredno pomembno vlogo pri številnih telesnih procesih, vključno s sproščanjem mišic, prenosom živčnih signalov in vzdrževanjem zdrave kostne mase. Pomaga pri preprečevanju krčev, mišičnih napetostih ter ohranjanju gibljivosti in prožnosti mišic ter sklepov.

Nepravilno razmerje med magnezijem in kalcijem lahko prispeva k razvoju bolezni, kot je osteoartritis. Zato je pomembno, da v svojo prehrano vključite živila, bogata s tem mineralom, ter po potrebi dodajate tudi prehranska dopolnila.

NIVELFLEX: CELOSTNA PODPORA ZA ZDRAVE SKLEPE IN KOSTI

Nivelflex je inovativno prehransko dopolnilo, ki je zasnovano za izboljšanje zdravja sklepov in kosti ter nudi podporo vsem, ki se soočajo z gibalnimi izzivi zaradi težav s sklepi. Sestava tega prehranskega dopolnila je premišljeno oblikovana in vključuje specifične učinkovine, ki so znane po svojem pozitivnem vplivu na zdravje sklepov in kosti.

Glukozamin: Izvira iz rakov in je ključen za obnovo in vzdrževanje hrustanca v sklepih ter izboljšanje gibljivosti. Vsebnost glukozamina v izdelku je visoka, saj v dnevnem odmerku znaša 534 mg.

Hondroitin: Pridobljen iz hrustanca morskega psa, podpira zdravje hrustanca in vezivnih tkiv ter zmanjšuje bolečino.

MSM (metilsulfonilmetan): Ta spojina spodbuja tvorbo kolagena in zmanjšuje vnetje v sklepih.

Hidroliziran morski kolagen: Krepi vezivno tkivo in izboljšuje elastičnost kože.

Hialuronska kislina: Zagotavlja mazivo v sklepih ter ohranja njihovo gibljivost.

Vitamin C (L-askorbinska kislina): Pomemben za tvorbo kolagena ter deluje kot antioksidant.

Kurkuma: Ima protivnetne lastnosti, ki zmanjšujejo bolečino.

Bioperin® oziroma izvleček črnega popra: Povečuje absorpcijo hranil.

Bosvelija iz suhega izvlečka smole rastline Boswellia serrata: Zmanjšuje vnetje v sklepih.

Izvleček čiste jajčne membrane: Pomaga pri obnavljanju hrustanca.

 

Nivelflex ne zagotavlja zgolj ene oblike kolagena, temveč različne tipe (I, III, V, X) iz visoko biološko dostopnih virov (Peptan® in Ovomet®). Ti naravno vsebujejo več kot 400 beljakovin, ki so prisotne v sklepih in delujejo sinergijsko, spodbujajo njihovo proizvodnjo ter podpirajo zdravje sklepov, kar dokazujejo klinične študije. Kar se tiče protivnetnega učinka, naš izdelek ponuja izjemno moč zaradi kombinacije več aktivnih sestavin: kurkuma (z bioperinom, ki povečuje absorpcijo kurkuminoidov), bosvelija, MSM in Ovomet® (ki zmanjša bolečino že v 7 dneh).

Priporočen odmerek Nivelflexa je 2 tableti na dan, najbolje zaužiti po obroku. Redna uporaba lahko pomaga izboljšati gibljivost sklepov, zmanjšati bolečino ter ohraniti zdravje sklepov in kosti. Namenjeno je tako aktivnim športnikom kot tudi posameznikom, ki se spopadajo z gibalnimi ovirami zaradi težav s sklepi.

NIVELFLEX KREMA: LOKALNO LAJŠANJE BOLEČIN

Nivelflex krema za lokalno lajšanje bolečin je inovativna hladilna krema, ki združuje naravne sestavine za učinkovito lajšanje bolečin in vnetja v sklepih. Krema deluje lokalno na prizadetih območjih in je oblikovana s posebno kombinacijo sestavin, ki so znane po svojih protivnetnih in analgetičnih lastnostih.

Med najpomembnejšimi sestavinami kreme so:

MSM: spodbuja zdravje tkiv in zmanjšuje vnetje.

Vražji krempelj, arnika in ognjič: imajo protivnetne in analgetične lastnosti.

Hondroitin in glukozamin: podpirata zdravje hrustanca.

Kurkuma: zmanjšuje bolečino in oteklino.

Aloe vera: pomirja in vlaži kožo.

Krema je učinkovita pri lajšanju bolečin v sklepih, spodbuja regeneracijo tkiva in pomirja razdraženo kožo. Njena hladilna formula zagotavlja dodatno olajšanje in hlajenje na prizadetih območjih.

ZAKAJ UPORABLJATI NIVELFLEX KAPSULE IN KREMO SKUPAJ?

Kombinacija uporabe kreme in kapsul Nivelflex omogoča celostno in učinkovito skrb za zdravje sklepov in mišic. Krema deluje lokalno na mestu bolečine, medtem ko kapsule nudijo notranjo podporo. Skupna uporaba kreme in kapsul omogoča celostno lajšanje bolečin, zmanjšanje vnetja ter obnovo in vzdrževanje zdravja sklepov in mišic. To omogoča optimalno okrevanje in obvladovanje težav s sklepi in mišicami.

 

Pri skrbi za zdravje kosti in sklepov je ključno sprejeti ustrezne ukrepe za njihovo nego in zaščito. Pomembno je tudi, da pri lajšanju bolečin v sklepih identificiramo osnovni vzrok bolezni in izberemo pravo zdravljenje, ki lahko zajema različne terapevtske pristope, vključno z zdravili, terapijo, prehranskimi spremembami ali ustreznimi prehranskimi dopolnili.

Poleg tega je ključnega pomena ohranjanje zdravega življenjskega sloga, ki vključuje redno telesno aktivnost, uravnoteženo prehrano ter vzdrževanje zdrave telesne teže. Pri uporabi prehranskih dopolnil, ki lahko pomagajo pri lajšanju bolečin v sklepih in izboljšanju kakovosti življenja, je priporočljivo posvetovanje s strokovnjakom za zdravje. Ključne sestavine, kot so glukozamin, kolagen, hialuronska kislina, kurkuma, bosvelija in vitamin C lahko prispevajo k ohranjanju zdravja sklepov. Razumevanje njihove vloge ter učinkovitih načinov njihovega vnosa lahko pomembno prispeva k boljšemu upravljanju z bolečinami v sklepih ter izboljšanju gibljivosti in funkcije sklepov.

Priporočamo tudi uporabo Nivelflexa, prehranskega dopolnila, ki združuje ključne sestavine za zdravje sklepov ter magnezija, esencialnega minerala, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja mišic in sklepov. Nivelflex in magnezij lahko skupaj zagotovita celostno podporo za ohranjanje in izboljšanje zdravja sklepov in mišic.


Priporočamo:

Nivelflex kapsule

Estado puro Magnezij Direkt

Estado puro Flexi kolagen

 

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.