OSTRINA UMA, MAŠČOBNE KISLINE IN OMEGA-3

Zakaj sta nezadostna koncentracija in neustrezno razmerje esencialnih maščobnih kislin v telesu lahko nevarni in kaj je »hrana za možgane«?

Deli s prijatelji:

Esencialne maščobne kisline, ki so jih včasih poimenovali vitamin F, so pomemben gradnik celičnih membran in skrbijo za prožnost naših celic. Visoke koncentracije esencialnih maščobnih kislin se nahajajo tudi v mrežnici očesa, zaradi česar so pomembne za (dober) vid. Maščobna kislina omega-3 (DHA) je še posebej prisotna v živčnem sistemu in ji lahko rečemo tudi kar »hrana za možgane«.

Maščobne kisline omega-3 so namreč tesno povezane z zdravjem možganov, ne samo z zdravjem srca in ožilja, vplivajo tudi na spomin in kognitivne funkcije!

Maščoba in maščobne kisline

Maščobe so sestavljene iz maščobnih kislin, ki pa se med seboj ločijo po dolžini, številu dvojnih vezi v posamezni verigi, poziciji dvojnih vezi in položaju vodikovih atomov glede na dvojno vez. Vse te razlike vplivajo na njihove lastnosti in na učinek, ki ga ima posamezna maščobna kislina v presnovi.

Maščobam v prehrani bi se morda nekateri radi izognili, vendar je trditev, da redijo, zmotna. Težava je v napačni izbiri: zamenjajte slabe maščobe – z dobrimi!

Uživajte manj predelano hrano in naravna olja, v svoji prvotni obliki: olive, avokado, semena in oreščki, ki so odličen vir maščobnih kislin ter izjemnega pomena za vaše zdravje možganov, živčnega sistema, hormonskega sistema, oči ipd.

Ločimo dolgoverižne omega-3 in omega-6 maščobne kisline. Njuno delovanje v telesu je dokaj različno, ključnega pomena pa je ravnovesje vnosa obeh.

V prehrani nam pogosto primanjkuje omega-3 maščobnih kislin, medtem ko je vnos omega-6 pri večini ljudi ustrezen. Za ustrezno ravnovesje povečajte vnos omega-3!

Poglejmo, zakaj.

Omega-6

  • Maščobne kisline omega-6 se nahajajo predvsem v rastlinskih semenih in v (iz njih pridobljenih) oljih, rdečem mesu ter jajcih, s pro-vnetnim predznakom.
  • Dnevno povprečno užijemo največ prehrane z maščobno kislino omega-6 (meso in mlečni izdelki, jajca, procesirana rastlinska olja: sončnično, koruzno, sezamovo, sojino, sladice…)..

Omega-3 moramo torej v tem primeru pridobiti dodatno!

Omega-3 maščobna kisline

  • Njihov najboljši vir so divje morske ribe, ki se hranijo z zooplanktonom, bogatim z omega-3. V telesu je njihova vloga proti-vnetna. Najbolj znani sta EPA in DHA (okrajšavi).
  • Dokozaheksaenojska kislina (DHK) in eikozapentaenojska kislina (EPK) imata vlogo pri delovanju srca. Koristni učinek je dosežen z dnevnim vnosom 250 mg EPK in DHK.
  • DHK ima vlogo pri delovanju možganov in  ohranjanju vida. Koristni učinek je dosežen z dnevnim vnosom 250 mg DHA.
  • EPK in DHK prispevata k vzdrževanju normalne ravni trigliceridov v krvi. Koristni učinek je dosežen z dnevnim vnosom 2 g EPK in DHK. Dnevno se ne sme zaužiti več kot 5 g EPK in DHK skupaj.

Strokovnjaki zatrjujejo, da ravnovesje uravnamo z dodajanjem VEČ omega-3 (in ne manj omega 6, ki jih telo uporabi za druge fiziološke funkcije v telesu).

Pomanjkanje in nadomeščanje!

Pomanjkanje omega-3 lahko vodi v povečano tveganje za srčno-žilna obolenja in druge zdravstvene zaplete.

Ob pomanjkanju omega-3 maščobnih kislin jih dodajate s prehranskimi dopolnili, ki so preverjeno pridobljeni iz divjih morskih rib. Nekateri proizvajalci se lahko ponašajo s prestižnimi certifikati morju prijaznih izdelkov, kot na primer kontrolirano poreklo surovine in certifikat »Friend of the Sea« (zavezanost k trajnosti in spoštovanju morskega okolja), med njimi je tudi Tongil.

Prehransko dopolnilo na osnovi koncentriranega ribjega olja z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin (EPK in DHK) v obliki trigliceridov, Estado Puro Omega-3 je pridobljeno z molekularno destilacijo za doseganje največje koncentracije v omega-3 maščobnih kislinah EPA in DHA. EPA in DHA sta pridobljeni v obliki trigliceridov z visoko stopnjo absorpcije in biološke uporabnosti, v obliki etil estra.

Obe maščobni kislini, tako omega-6 kot omega-3 sta esencialni, torej za naše telo nujno potrebni, ključ pa je v pravilnem razmerju vnosa obeh maščob.

S polnovredno rastlinsko prehrano in izogibanjem procesiranim živilom ter (občasnemu) dodajanju direktnega vira omega-3 boste storili velik korak k preventivi in ohranjanju svoje vitalnosti ter ohranili ostrino uma!

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.