MULTIVITAMINI

Naše potrebe po vitaminih in mineralih se z odraščanjem in staranjem spreminjajo. Kateri multivitaminski pripravki so smiselna odločitev? Poglejmo od blizu…

Deli s prijatelji:

Kaj potrebujemo v različnih življenjskih obdobjih?

Z leti se zaradi fizičnega razvoja spreminjajo tudi potrebe človeka po vitaminih in mineralih. Ni enotnega recepta glede odločitve za multivitaminska prehranska dopolnila, saj z odraščanjem in staranjem naše telo potrebe po hranilnih snoveh sproti prilagaja. Zato se pojavljajo različna pomanjkanja le-teh v različnih življenjskih obdobjih…

Dojenček in otrok

Potrebe po različnih vitaminih in mineralih se oblikujejo na osnovi različnih stilov hranjenja dojenčka. Če je ta samo dojen, potem je zanj priporočljiv vitamin D3. Najlažje se ga dodaja v obliki kapljic, v mleko. Skupaj z vitaminom D se lahko svetuje še vitamin A, oba predpisuje pediater.

Kalcij igra ključno vlogo pri izgradnji zdravih in ohranjanju močnih kosti in zob. Še posebej je njegov primanjkljaj lahko izrazit pri dečkih starih med 9 in 13 let ter pri deklicah starih med 9 in 18 let. Najdemo ga v mleku in mlečnih izdelkih, ohrovtu, brokoliju itd.

Otroci, ki se prehranjujejo selektivno (jedo le določeno hrano), so izpostavljeni večji možnosti za pomanjkanje vitamina C, D ter vitamina B6. Vsi trije imajo pomembno vlogo za nemoteno delovanje imunskega sistema.

V najstniških letih potrebuje telo povprečno več železa, kalcija, cinka in beljakovin, folne kisline, vitaminov B6 in A. Pogosto zaužijejo najstniki preveč kalorij, sladkorja, maščobe, holesterola in natrija, hitre hrane, dekleta pa postanejo izbirčna pri hrani. Zaradi stresnih situacij v šoli in drugod potrebujejo več vitamina C, kar pomeni izbrati prehranske sestavine, ki vsebujejo veliko vitamina C ter vitamina A in B. Dekleta, ki doživljajo v najstniškem obdobju intenzivna obdobja mesečnega perila, lahko razmislijo o dodatnem vnosu železa. Priporočena dnevna doza za dekleta stara med 13 in 18 let je približno 15 miligramov. Vitamini za otroke so odličen način kako pokriti potrebe po vitaminih pri otrocih.

Odrasel

Ženske v menopavzi, običajno starejše od 50 let, lahko v svojo prehrano vnesejo bogatejši vir kalcija, saj njihove kosti v tem obdobju pričnejo izgubljati na gostoti ter sposobnosti absorpcije tega minerala. Kalcij igra tudi sicer skupaj z magnezijem, vitaminom D in fosforjem pomembno vlogo pri ohranjanju vitalnosti kosti in zob, ko je za ohranjanje le-teh potreben dodaten vnos kolagena. Tvorba kolagena se v telesu po 30 letu le še znižuje (kar je sprva vidno predvsem na koži). Ženskam v nosečnosti se svetuje jemanje folne kisline (folat) tiste, ki doživljajo intenzivna mesečna perila, so lahko občasno podvržene pomanjkanju železa (morebitna nenehna utrujenost).

Vitamin B12 (cianokobalamin) je v tem obdobju zelo pomemben. Prispeva k delovanju živčnega sistema psihološkemu delovanju, ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti in k sproščanju energije pri presnovi ter k presnovi homocisteina. Ima tudi vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in pri delitvi celic.

Velika večina odraslih zaužije s prehrano sicer zadostne količine vitamina B12, vendar jih ima kar 10% težave z absorpcijo iz prehrane. V tem primeru so prehranska dopolnila dobra odločitev.

Starostnik 

S staranjem se intenziteta želodčne kisline zmanjšuje, po 50. letu starosti je absorpcija hranil vedno slabša.

Po 70. letu starosti se s prehrano, tudi zaradi interakcije vitaminov in mineralov z zdravili, užije premalo vitamina A, vitamina B12, vitamina B6, vitamina C, vitamina D in E ter mineralov železa, kalcija, cinka in magnezija.

Ob uživanju prehranskih dopolnil se je potrebno zavedati, da je za zadovoljevanje ustreznih prehranskih potreb posameznika dobro stremeti k raznoliki in uravnoteženi prehrani ter slediti zdravemu načinu življenja.

APINATURE PRIPOROČA:

MULTIVITAMIX CRONO MULTIVITAMINI

SAVIA ROJA

SAVIA VERDE

SAVIA DORADA

 

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.